Защо парабените са толкова "страшни"

Защо парабените са толкова "страшни"
2 септември 2019

 

През последните години потребителите на козметика все повече внимават за качеството на продуктите за лице и тяло и обръщат по-голямо внимание на съдържанието. Най-вече избягват парабените. Но какво точно означава парабен? И наистина ли парабените са вредни за здравето ни?

Парабените са клас химични вещества, широко използвани като консерванти в козметиката. Могат да бъдат намерени в шампоани, лосиони, гелове за бръснене, грим, паста за зъби, дезодоранти и много други продукти.

Тяхната ефективност, съчетана с ниската им цена и  дългата история на употреба, обясняват така наложената им разпространеност на пазара. Въпреки това ролята им става все по-оспорвана, т.к. в много ниска концентрация са открити при рака на гърдата.  Парабените слабо наподобяват естрогена (хормон, известен с ролята си при развитието на рака на гърдата). Въпреки това няма установена връзка между парабените и рака.

Най-често срещаните парабени са метилпарабени (Е218), етилпарабен (Е214), пропилпарабени (Е216) и бутилпарабени. По-малко известни са изобутилпарабени, изопропилпарабени, бензилпарабени и др.

Всички парабени, използвани в производството, са синтетично създадени, въпреки че някои са еднакви с тези, открити в природата.

Парабените бързо се абсорбират, преработват и изхвърлят от организма. При хората с нормална кожа обикновено не дразнят кожата и не предизвикват алергична реакция, но те могат да предизвикат различен вид дразнение или контактен дерматит у хората с алергия към парабените. Също за хората с по-чувствителна кожа е препоръчително да ги избягват, защото риска от нежелани реакции е по-висок.

Водещият британски изследовател, молекулярният биолог Филипа Дарбре твърди, че естерната форма на парабените, открити в туморите, доказва, че те са получени в резултат на  нанасяне на веществото върху кожата, като например дезодорант против изпотяване, крем или спрей за тяло. Освен това, според нея резултатите обясняват защо 60% от всички случаи на рак на гърдата са открити в едва една пета от гърдата – по-конкретно горната външна част, близо до мишницата.

Много от козметичните марки на пазара слагат на етикетите си ‘без парабени’, но ако имат парфюм, алкохол, оцветители, ароматизатори или други химични съставки те пак могат да навредят на кожата, особено ако тя е чувствителна.

Колкото по-малко изкуствени химични съставки съдържа един козметичен продукт, толкова шансът за  алергична реакция е по-малък. И обратното – колкото повече естествени съставки, съдържащи се в нашия организъм или в природата – растителни екстракти, има продуктът, толкова по-добре ще се приеме той от кожата.


Истинските био козметични продукти са създадени от съставки, които са сертифицирани като биологични от една от оторозираните сертифициращи институции, които действат в световен мащаб.

прочети още

100 на 100 сте си задавали въпроса какво точно се подразбира под БИО или натурална козметика и защо те са много по-скъпи от останалите. Каква точно е дефиницията на всички тези понятия и каква е разликата между тях? За да не Ви убиваме желанието за четене, ще се постараем да дадем максимално кратки и ясни дефиниции.

прочети още

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ КОИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ВРЕДНИТЕ И ЧЕСТО СРЕЩАНИ СЪСТАВКИ В КОЗМЕТИКАТА И ДА ИЗБЯГВАМЕ ПРОДУКТИ С ПОДОБЕН СЪСТАВ.

прочети още

През последните години една от най-интересните ползи на хиалуроновата киселина е положителният ѝ ефект в борбата със страеенето на кожата. Една от причини за стареенето на кожата е дехидратацията, а ролята на хиалуроновата киселина в борбата с нея е от голямо значение.

прочети още