ОПАСНИ СЪСТАВКИ В КОЗМЕТИКАТА

ОПАСНИ СЪСТАВКИ В КОЗМЕТИКАТА
27 август 2019

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ КОИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ВРЕДНИТЕ И ЧЕСТО СРЕЩАНИ СЪСТАВКИ В КОЗМЕТИКАТА И ДА ИЗБЯГВАМЕ ПРОДУКТИ С ПОДОБЕН СЪСТАВ.

 

!!! ИЗРЕДЕНИТЕ ПО-ДОЛУ ПРОДУКТИ НЯМА ДА НАМЕРИТЕ В СЪДЪРЖАНИЕТО НА БИО СЕРТИФИЦИРАНАТА КОЗМЕТИКА !!! ТЕ СА АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ ЗАЕДНО С ОЩЕ НАД 10 000 ДРУГИ ВИДА СЪСТАВКИ !!!  

 

Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben - това са група химикали с качествата на консерванти. Те пречат на развитието на микроорганизми и удължават срока на годност на козметиката. Със същия успех обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви. Чрез кожата те могат да се абсорбират от организма. В тялото те остават да съществуват във вид подобен на хормона естроген и имат способността да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи.

Diethanolamine (DEA) и Triethanolamine (TEA) - Приложението им в козметичните продукти обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна. Те обаче могат да причинят алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата. Тези химикали са амини и при влизането им в контакт с нитрати могат да допринесат за формирането на рако - причиняващи нитрозамини. Токсични са, ако бъдат поемани от тялото в продължение на дълъг период от време.

Diazolidinyl Urea и Imidazolidinyl Urea - Това са широко използвани консерванти. Според изследвания на Американската академия по дерматология, те са сред главните виновници за контактния дерматит. Търговските имена на тези химикали са Germall II и Germall115. Токсичната опасност на двата химикала се състои в това, че те освобождават формалдехид.

Petrolatum - В козметиката се предпочита заради омекотяващи свойства, но тази съставка няма подхранващи свойства за кожата. За сметка на това може да влезе в нежелана реакция с естествените овлажняващи механизми на кожата, като причини сухота и напукване. Производителите предпочитат Petrolatum защото е изключително евтин, но в същото време той успешно може да предизвика оплакванията, които твърдят, че облекчава.

PVP/VA Copolymer - Химикал, производен на петролопродуктите, който най-често намира приложение в стилизиращите продукти за коса, които често са във вид на спрей. Предизвиква дразнене на дихателните пътища вследствие на вдишването му.

Stearalkonium Chloride - Разработен  за текстилната промишленост, като текстилен омекотител, той се използва при производството на балсами за коса и кремове за блясък. Предпочитан е по простата причина, че е по-евтин от протеините и билковите масла. Проблемът  е, че за разлика от тях често предизвиква алергични реакции.

Синтеттични оцветители - Целта на производителите е чрез тях да направят своите продукти по-привлекателни за купувачите. В списъка на съставките може да бъдат изписани по следния начин: FD&C Red No. 6 / D&C Green No. 6. Но синтетичните оцветители трябва на всяка цена да бъдат избягвани, тъй като могат да са канцерогенни.

Бронопол и 2,4-Дихлорбензил алкохол  са обявени преди години, като съставка с много висок риск за здравето. Двете съставки активно се използват в България дори в детската козметика. 

Парабени - силни алергени и дразнители, високо токсични. Масово се използват в козметиката. 

DMDM Hydantoin - съдържа формалдехид (който между другото е канцероген). В комбинация с някои катионни ПАВ като MEA,DEA и TEA може да доведе до образуването на нитрозамини (канцерогени, има ги и в цигарения дим), дори и в продукти в срок на годност. 

Formaldehyde - дразнител на кожата и лигавиците, доказан канцероген. Използва се като консервант.

Quaternuim - група съставки, всички донори на формалдехид, канцерогенни, дразнещи кожата и лигавицата.

Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone - емолиенти (омекотители) на силиконова основа. Едни от най-добре действащите съставки за косата - правят я мека и блестяща, лесна за оформяне. Но поставени в крем или лосион, те образуват върху кожата тънък филм, който я запушва и не й позволява да диша.

Paraffinum Liquidum - течен парафин или познат още като минерално масло. Използва се за омекотител. Не подхранва кожата, а само запушва порите. В червила, балсами за усни и др. продукти се изполва Petrolatum (petroleum jelly) - вазелин. За него важи същото. 


Колко природа, всъщност се крие вътре, когато свежи плодове или билкови растения примамват от опаковките на кремове, лосиони или шампоани? Въобще не са много, както го доказа тестът на германското сп. “Öko-test”. Дори и в много популярни марки натуралните съставки са твърде малко.

прочети още

Важно е какво слагаме върху кожата си за да се чувства и изглежда наистина тя добре. Днес ще Ви дадем още няколко причини, поради които да ги предпочетете.

прочети още

В днешно време търсенето и потреблението на био продукти нараства с много бързи темпове в световен мащаб. Това не е мода или мания, а осъзната необходимост да избираме качествени продукти, каквито заслужаваме.

прочети още

Истинските био козметични продукти са създадени от съставки, които са сертифицирани като биологични от една от оторозираните сертифициращи институции, които действат в световен мащаб.

прочети още

100 на 100 сте си задавали въпроса какво точно се подразбира под БИО или натурална козметика и защо те са много по-скъпи от останалите. Каква точно е дефиницията на всички тези понятия и каква е разликата между тях? За да не Ви убиваме желанието за четене, ще се постараем да дадем максимално кратки и ясни дефиниции.

прочети още

През последните години потребителите на козметика все повече внимават за качеството на продуктите за лице и тяло и обръщат по-голямо внимание на съдържанието. Най-вече избягват парабените. Но какво точно означава парабен? И наистина ли парабените са вредни за здравето ни?

прочети още

През последните години една от най-интересните ползи на хиалуроновата киселина е положителният ѝ ефект в борбата със страеенето на кожата. Една от причини за стареенето на кожата е дехидратацията, а ролята на хиалуроновата киселина в борбата с нея е от голямо значение.

прочети още